29 березня 2015 р.

Диктанти для 6 класу

«НАЙБІЛЬШЕ БАГАТСТВО – ЗДОРОВ’Я»
Міні-диктант
         Пояснити правопис прислівників. Визначити в словах день, їжі, трьох, більше кількість букв і звуків
         Щоб зуби зберегти здоровими,
чистити їх необхідно двічі на день  після прийому їжі зранку і ввечері протягом трьох хвилин. У профілактичних цілях більше вживай тверду їжу: яблука, моркву, листя капусти. Міняй зубну щітку один раз в три місяці. Раз у півроку відвідуй стоматолога.
Міні-диктант
         Визначити слова з уподібненням приголосних звуків
         Не рекомендується купатися, якщо різниця температури повітря і води складає 10 градусів і більше. Для судин шкідливий різкий перепад температур, вони не встигають адаптуватися. І не намагайтеся відразу перепливти  Чорне море до протилежного берега. Купальний сезон починайте поступово. У перші дні відпочинку безпечніше плавати біля берега.
Міні-диктант
         Записати числівники словами, визначити відміни іменників
         Щоб зір не погіршувався, дотримуйся « зорового режиму» –  читай на відстані 30 – 40 сантиметрів від тексту. Через 40 хвилин роби перерву на 10 – 15 хвилин. Вживай моркву, молоко, сир, зелень, цитрусові – основні  джерела вітамінів для підтримки зору.
         Намагайся підтримувати свій організм у належному стані, навіть коли почуваєшся здоровим. Для зміцнення імунітету потрібно більше відпочивати, харчуватися збалансованою їжею, включати у свій раціон лимони, мед, зелений чай та хоча б півзубчика часнику.
Міні-диктант
         Правопис м’якого знака, подвоєння приголосних звуків
         Тварини – наші лікарі та психологи. Наприклад, рибки заспокоюють нерви, знімають втому, покращують загальне самопочуття та настрій. Заняття та гра з собакою мобілізують рухові функції, розвивають моторику, пробуджують бажання спілкуватись. Папуги та канарки позитивно впливають на нервову систему, заспокоюють, розраджують, вирівнюють дихання і серцевий ритм.
Міні – диктант
         Записати числівники словами, визначити дієвідміну дієслів
Очі
         Очі – це орган зору, за допомогою якого людина бачить. Пам’ятайте, що зір легко зіпсувати. Не можна працювати при поганому освітленні. Світло повинно падати на робоче місце зліва. Книжка або зошит мають бути на відстані 35 сантиметрів від очей. Прочитавши 20 хвилин, зробіть перерву, щоб очі відпочили. 
Диктант
Їжа – джерело енергії
         Щоб працювати, вчити уроки, бігати, стрибати, сміятись, гратись, ку-патись, спати – необхідна енергія (сила)… Звідки вона береться?
         Енергія виробляється організмом людини з їжі. Продукти є джерелом енергії, як пальне для двигуна автомобіля, тепловоза, літака або ракети. Разом з тим завдяки їжі наш організм підтримує постійну температуру. Їжа потрібна для організму і як будівельний матеріал.
         Отже, щоб працювати, вчитись, бути здоровим, необхідно їсти.
Коментований диктант
         Пояснити правопис  знака м’якшення, ьо, йо, подвоєння приголосних звуків

         Декілька тисяч років тому людина познайомилася з морквою. Наші предки помітили, що коли жувати моркву, то зуби стають білими і міцними. Пахуче насіння мандрувало в кишенях, у торбинках, вузликах від берегів Середземного моря по всьому світу. Набираючись сили від землі і сонця, морква стала солодкою і червоною. Усі полюбили цю рослину. Той, хто вживає моркву, мало хворіє, краще бачить, має гарну шкіру і волосся. Тож  їжте моркву і будьте здоровими. 

Немає коментарів: