28 січня 2015 р.

Як написати твір і скласти іспит на «відмінно»

Не намагайтеся вищербити напам'ять тексти готових творів, якщо тема опиниться трохи іншою, це негативно позначиться на результаті.
Якщо в перший момент вам здалося, що ви не можете написати твір ні по одній з тем, запропонованих вам, не впадайте в паніку, посидьте, заспокойтеся. Швидше за все, через деякий час ситуація вже не здаватиметься такою критичною, і ви щось пригадаєте.
Якщо ви дуже сильно хвилюєтеся і не можете заспокоїтися,
спробуйте зробити наступні дихальні вправи: розслабте руки і ноги, закрийте очі, зробіть глибокий вдих, затримайте дихання на 20-30 секунд, потім поволі видихніть, повторіть 5-6 разів, поки не заспокоїтеся.
Спробуйте написати по кожній темі все, що знаєте. Потім спробуйте як-небудь упорядкувати все, що записали.
Уважно прочитайте всі теми, постарайтеся визначити точне лексичне значення кожного слова теми, і тільки тоді - загальне лексичне значення фрази або вислову. Продумайте напрям розвитку теми, співвіднесіть тему твору з своїми знаннями і вирішіть, зможете ви написати твір на цю тему, або ж від неї краще відмовитися.
При виборі теми спирайтеся на свої знання і програмні твори. Не прагніть створити літературний шедевр. Зараз вам треба довести, що ви умієте грамотно писати твір.
Запишіть основні моменти, про які б ви хотіли сказати в своєму творі, збудуєте їх логічно - це і буде ваш первинний план. Звертайтеся до нього під час написання тексту, він допоможе вам зберегти логічну лінію і, отже, розкрити тему.
Співвіднесіть об'єми вступу, висновку і основної частини. Найбільшим за розмірами повинна бути основна частина, вступ - приблизно в половину менше, висновок  - найменший за об'ємом. Пам'ятаєте, що будь-які «перекоси» з розмірами твору можуть також негативно вплинути на кінцевий результат.
Не забудьте, що епіграф - прикраса твору, але якщо ви не упевнені, чи підходить він, або неточно знаєте текст і розділові знаки, краще не пишіть його зовсім - за відсутність епіграфа оцінку ніхто не знизить.

І найголовніше, коли ви збираєтеся на іспит, скажіть собі, що ви все зможете.

Немає коментарів: