Як правило, перша спроба алкоголю відбувається в ранньому
підлітковому віці (12 років), коли дитина - ще не сформована особистість і не
може повністю усвідомлювати ризиків, пов'язаних із споживанням наркотичних
речовин. Навіть у багатьох дорослих існують хибні уявлення про те, що в
невеликих дозах алкоголь може бути корисним для дитини.
Під тиском реклами, ЗМІ та вже усталених традицій щодо
споживання спиртного у підлітків можуть сформуватись неправильні уявлення про
алкоголь. Звичайна заборона споживати спиртне не досить ефективна; на якомусь
етапі вона може призвести до того, що дитина спробує алкоголь в іншому місці.
Отже, важливо говорити з дитиною про шкідливий вплив
алкоголю ще до того, як вона спробує його. Така інформованість, можливо, і не
втримає підлітка від споживання спиртного, проте надасть йому можливість
сформувати свій погляд на алкоголь і підвищити здатність протистояти тискові з
боку інших.
Алкоголь потрапляє із шлунка в кров через 2 хвилини після
вживання. Страждають передовсім клітини великих півкуль головного мозку.
Більш як 30% алкоголю затримується у нервових клітинах головного
мозку, що становлять лише 2% ваги тіла людини. Погіршується умовно-рефлекторна
діяльність людини, уповільнюється формування складних рухів, змінюється
співвідношення процесів збудження і гальмування в центральній нервовій
системі. Людина втрачає здатність керувати собою. Порушення роботи нервової системи
та внутрішніх органів спостерігається при будь-якому вживанні спиртного:
одноразовому, епізодичному чи систематичному.
Кількаразове або часте вживання алкоголю справляє,
буквально, спустошливий вплив на психіку підлітка. При цьому затримується не тільки
розвиток вищих форм мислення, засвоєння етичних і моральних категорій та
естетичних понять, а й втрачаються вже розвинені здібності. Підліток
„тупіє" і інтелектуально, і емоційно, і морально.
Також негативно алкоголь впливає і на жіночий організм, тобто,
порушує вироблення статевих гормонів та
дозрівання яйцеклітини, менструальний цикл. Зловживання алкоголем, руйнуючи
організм жінки, виснажує нервову й ендокринну систему і зрештою може призвести
до безплідності.
Стан сп'яніння в момент зачаття може вкрай негативно
позначитися на здоров'ї майбутньої дитини. Уживання спиртних напоїв небезпечне
протягом усього періоду вагітності, тому що алкоголь легко проникає крізь
плаценту матері до дитини, а також у період годування грудьми.
Якщо мати під час
вагітності вживає алкоголь, ймовірність порушень у розвитку плоду та ризик
викидня значно підвищуються. Плацента, яка виконує захисну функцію для плоду,
не може переробляти алкоголь, тому останній потрапляє у кров плоду. Оскільки
печінка плоду розвинена недостатньо, вона також не в змозі розщеплювати
алкоголь, в результаті чого він впливає на плід, тобто на дитину, більше, аніж
на матір. Коли алкоголь досягає мозку плоду, утворення нервових клітин
зупиняється, тому мозок росте повільніше і функціонує гірше. Ризик таких
ускладнень тим більший, чим молодший вік жінки.
А також алкоголь
порушує структуру клітин печінки, призводячи до переродження її тканин. При
систематичному споживанні спиртного жирові зміни в клітинах печінки призводять
до омертвіння печіночної тканини - розвивається цироз печінки, що майже завжди
пов'язано з хронічним алкоголізмом. Ураження клітин печінки призводить до
порушень у білковому і вуглецевому обміні та у синтезі вітамінів і ферментів. Алкоголь
„роз'їдає" слизову оболонку стравоходу, шлунка, порушує секрецію і склад
шлункового соку, що ускладнює процес травлення і, врешті решт, несприятливо
відбивається на рості і розвитку підлітка.
Отже, соціальні наслідки алкоголізації підлітків
проявляються, передусім, у прогулах за місцем навчання або роботи. Крім того,
частішають конфлікти з батьками та родичами, додаються фінансові проблеми.
Алкоголь - те саме, що й одноатомний спирт. Рідина без кольору, з
характерним запахом і смаком, легкозаймиста, з температурою кипіння 78,3°.[1]
Прийнято виділяти побутове пияцтво, хронічний алкоголізм,
алкогольні психози. З медичного погляду алкоголь є наркотиком, з юридичного -
ні. Тому в сучасній літературі іноді використовується термін інтоксикант, в
якому одночасно фіксується і отруйна, і сп'яніюча дія алкоголю.
Алкогольні напої - це напої, які містять алкоголь (етиловий спирт), воду
та речовини, що надають йому запаху та смаку. Загалом можна виділити п'ять
типів алкогольних напоїв:
- слабоалкогольні напої: джин-тонік, бренді-кола,
ром-кола, лонгери;
- пиво;
- вино (сухі, напівсухі, напівсолодкі, солодкі, кріплені
вина, в тому числі шампанське);
- міцні алкогольні напої (горілка, коньяк, віскі, лікер,
текіла, ром, джин);
- напої домашнього приготування (вина, лікери, самогон).
Але у різних алкогольних напоях неоднаковий вміст
алкоголю: у пиві - близько 5%, у натуральному вині - 9-12%, а в міцних
алкогольних напоях - мінімум 35%. Хоча все це залежить від конкретного напою.
Тому, у
наркологів із цього приводу виникають думки: чи є безпечні дози? Європейські фахівці вважають, що безпечний
рівень коливається в межах 20-60
г на добу в перерахунку на чистий 100-процентний спирт
для чоловіків і 10-40 г
для жінок.
Регулярне вживання алкоголю, що перевищує цю кількість,
приводить до алкогольного отруєння організму. Більшість вітчизняних фахівців
схильні вважати, що будь-яке регулярне вживання алкоголю вже є небезпечним. Тривале зловживання алкогольними напоями
призводить до такого захворювання, як алкоголізм.
Отже, основним фактором сприйнятливості до алкоголю є
ступінь сприйняття алкоголю організмом - толерантність до алкоголю. Цей фактор є вродженим і визначається
особливостями організму. Підвищена толерантність - передумова хвороби на
алкоголізм. Частіше підвищена толерантність до алкоголю спостерігається в тих
дітей, батьки яких зловживали алкоголем. Переважно схильність до вживання
алкоголю передається по чоловічій лінії: батько - син.
Спадковий характер полягає не в передачі „гена потягу до
алкоголю", а в передачі механізмів, що відповідають за обмінні процеси.
Порушення таких механізмів спричинюється не лише пияцтвом батьків, а й
шкідливим впливом на генетичний код-радіаційним, хімічним, токсичним. Тобто
невживання родичами спиртного - не гарантія того, що в дитини немає порушень у
функціонуванні біохімічних процесів організму. Такі порушення і провокують
хворобливий потяг до алкоголю. Саме тому, навіть перша спроба алкоголю може
стати небезпечною.
Але зловживання спиртним - не єдиний фактор розвитку
хвороби (алкоголізму); лише 10% людей, що регулярно споживають спиртне,
хворіють на алкоголізм.
[1] Тютюн, алкоголь, наркотики в
молодіжному середовищі: вживання, залежність, ефективна профілактика/за
редакцією Ярмоленко О.О.- К,2005.-С.34
Немає коментарів:
Дописати коментар